2014. október 11., szombat


 OKT 14.Túra 2014 Okt.06.  Városlőd-Bakonybél

   
  

    

"Nem néztetek erőst, hogy szolgáljátok,
Ki fényesen majd jutalmazni tud,
Akit szolgáltatok egy árva hon volt,
Im sírotokra emlékkő se jut."


     Madách Imre:Az aradi sírra








    A mai túrát az Aradi vértanúk emlékének ajánljuk!






     Szeptember 23.-án Városlődön fejeztük be a túrát és akkor már a kislődi vasútállomástól begyalogoltunk a templomig
Rk.templom
,így a mai etapot itt kezdtük el és az első bélyegzést a Füzes Presszóban ejtettük meg egy kávé és egy kis erősítő ital kíséretében, reggel fél kilenckor.A társaság egyik fele ezután autóba vágta magát és áthajtottak Bakonybélre,hogy szembe kezdhessék el a mai szakaszt.

    A települést először a  XII.ik sz.közepén említik az írások,bár a bronzkorban már valószínűleg éltek a környéken. A településen jelentős német kisebbség él,bár a nagy kitelepítések(1947) idején jelentősen csökkent a számuk. A községen ma is látszik a német precizitás és rendszeretet.  http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1rosl%C5%91d

Körül néztünk a falu központjában,párat fotóztunk
Az egykori iskola épülete
majd elindultunk a K- ,a már említett pecsételés után egyenesen haladtunk,majd balra kanyarodtunk.Áthaladtunk a 8-as fő út alatt és elértük a Karthauzi zápor tározót.
Csendélet
Valószínűleg ezen a részen állhatott a valamikori kolostor is.

   Ezután rátértünk a Csehbányára vezető országútra és kapaszkodtunk felfele,elhaladtunk az egykori Erzsébetmajor mellett ,mely ma ipari üzemeknek ad helyet.Jó 2,5 km után elértük a szombathelyi vasúti pálya hajtűkanyarját,




A hajtűkanyarban
mely fővonalaknál nem szokványos megoldás. Átkelve a hídon rátértünk a KL jelzésű túraútvonalra,mely  Hölgykő várához vezet.A vár a Csiga hegyen fekszik,de már a XIV.ik sz.közepén korszerűtlennek nyilvánították.A várhoz való letérés kb másfél km-rel növelte volna a távot,de nem figyeltünk eléggé ,megmásztuk a hegyet és kiértünk a Tó-rétre.Észrevéve,hogy elnéztük a letérést visszafordultunk és leereszkedtünk hozzá,mely egy öreg,nagy fa oldalán virított! Megtalálva a helyes utat az erdő szélén egy füves részen haladtunk párhuzamosan a Parási-érrel.
Gázló keresés
A vár megközelítéséhez át kell kelni a kis patakon,mely száraz időszakokban egyszerű lehet,de a mostani csapadékos időjárás egy kissé megnehezítette az átkelést.

  Ezután felmásztunk a vár megmaradt köveihez http://www.varbarat.hu/varak/holgyko.html
Hölgykő váránál
és az Erdőispánsági székhely emléktáblához. A reggeli párás időben elég csúszós volt a felfele és a lefele vezető út is,elkelt a túrabotok nyújtotta segítség.
Óvatos ereszkedés...
  Leérve a patakparthoz az újabb átkelés után
és átkelés
átvágtunk a réten,levágva egy nagy kanyart és visszaértünk az aszfaltos útra.

   A K- a vasúti átjáró után elhagyja az országutat,balra kell letérni egy erdei útra. Ekkor még nem sejtettük,hogy a mai nap legrosszabb szakasza következik és alaposan megszívjuk ezt a részt.Egy rövid erdei szakasz után kiértünk a réthez,melyen jobbra kellett volna fordulni,megmászva azt.Csak kellett volna ha nem állja az utunk egy villanypásztor,
Elzárt továbbhaladás
lezárva az átkelés lehetőségét.Átbújtunk volna alatta ha nem lettek volna kint a marhák és borjúk Mivel nem árt az óvatosság ezért gondoltuk kikerüljük a kerítést,biztos nem nagy kerülő.
 Tévedtünk,jó pár kilométerrel hosszabbodott meg az szakasz úttalan utakon,csalánosban,szedresben.Hol bokrok közt,hol fák mellett.Ráadásul egyszer-egyszer meg is b@szott bennünk a villanypásztor. Nem kellemes érzés,mondhatom. Az út végig emelkedett és a már említett Parási-ér mellett vezetett. A végén már teljesen elhagytuk a K- t. Megpróbáltatások után végre kiértünk egy részhez,ahol két villanypásztor közt szabadon volt hagyva egy 2-3 méter széles gazos rész.
Szabad az átkelés
Ezen átküzdve magunk kiértünk  Csehbánya-Újtelep kápolnájához,
Erdei kápolna
mely a kéktől jó kilométerre van. 
     Rövid tanakodás után úgy döntöttünk nem megyünk vissza a K-ra ,hanem leereszkedünk Csehbányára és  a P+  útvonalon,a vízkeresők útján érjük el a Szénpajtát,ahol a két útvonal találkozik.Alternatíva még a K+ út is,de mi inkább az előbbi mellet döntöttünk.Így sajnos kihagytuk a Torna és Vámos -patakok romantikus völgyét,de majd legközelebb. Köszönjük a "kedves "gazdának a terelést.
    Laci barátomék sem jártak jobban,Ők visszafelé hasonló körülmények közt a pápai országútra értek ki és így értek be Városlődre. 
   Leérve a Magas-Bakonyi faluba,http://www.csehbanya.hu/index.php?menu=bemutatkozas&oldal=tortenet
Érkezés Csehbányára
mely német ajkú, csináltunk pár fotót,frissítettünk egyet a helyi kocsmában egy hideg sörrel. Elkértük az egység bélyegzőjét,megörökítve,hogy itt is jártunk,kicsit beszélgettünk a tulajdonos hölggyel,aki elmondta újabban több a kéket teljesítő turista is "eltéved" a faluba. Úgy tudom lesz valami útvonal módosítás és az OKT ezentúl erre fog vezetni.
   Visszafelé elhaladtunk a hősi emlékmű előtt,
Néma főhajtás
ahol egy percet elidőztünk ,tisztelegve a hősök emlékének. 
Majd folytattuk a túrát a P+ on,mely kiérve a faluból felmászik az Ökör -mezőre érintve a mező forrásait.A fennsíkon enyhe emelkedéssel elértük a Felső erdészházat,ahol az út egy vegyes erdőbe ér.A réten idáig sehol nem volt jel,csak az erdőben jöttek meg.  A meghatározó fa a bükk volt ,szép gondozott erdőben haladtunk egész a Szénpajtai elágazásig,
Pihenő a hűvösben
ahol visszatértünk az "elvesztett" K- ra
  Az útvonal itt egy neve sincs ér/patak mellett,sok helyen átkelve azon, vezet végig erdőben,mely nincs gondozva,ezért elég kalandos a haladás,néhol elbújnak a jelek,alig észrevehetők.Egy-két helyen tettem ki szalagot az utánunk jövőket segítendő.
  Igazán kalandos,élvezetes szakasz volt ,
Hova lépjek?
Gázló
de akinek nincs kedve, néhol vízben gázolva megtenni ezt a részt  az a párhuzamosan futó, erdei szállító úton is mehet. A vadászház előtt keresztez egy makadám utat a túra útvonala,mi itt nem láttunk jelzést,de jobbra érdemes menni és az első lehetséges részen visszatérni a patakocska mellé,hogy az impozáns,exkluzív erdészházat
Romantikus
 balról kerülve elérjük a Németbányára vezető makadám utat.

  A túra útvonalát balról a Jáger-rét ,jobbról Bükkös szegélyezi,elhaladunk egy jellegzetes fenyő
Fenyő egymagában
mellett,majd kb 1600 m után megérkezünk Németbányára az ellenőrző pontra. Itt találkoztunk társainkkal,egy gyors frissítés,kulcs és tapasztalat csere után folytattuk a túrát.

   Németbánya már az ókorban is lakott,német ajkú település az Észak-Bakonyban a falu életét sokáig az üveghuta határozta meg,bővebben: http://www.nemetbanya.hu/ . A helység csodálatos környezetben fekszik,lebilincselő a csend és a nyugalom.El tudnám tengetni a napjaim itt. Időhiányában most nem mentünk be a faluba ,de biztos fogok találni rá lehetőséget,hogy jobban körülnézzek.
Első lépések Németbányán
  A frissítés után pecsételtünk az ellenőrző füzetbe ,összegeztük az eddigieket.Meg kellett volna tennünk kb 10.8 km-t(az eltévedés miatt jóval több lett). 3 óra 30 perc alatt jártuk le,miközben felfele 247,lefele 216 m-t teljesítettünk. Az idővel az előzményeket figyelembe véve meg voltunk elégedve.
  
   Ezután a visszatértünk a letéréshez,ahol elváltunk a társainktól és megkezdtük a mai nap legmeredekebb kapaszkodását egy szálas bükkösben
Onnét jöttünk
a Szállás -tető felé. A letérésre nagyon kell figyelni,mi itt sem láttunk jelet,sőt egész addig nem volt jel ,míg el nem értük a gerincet. A régi bauxit szállító út elérésekor,
A bauxit szállító úton
mivel úgy számoltuk,hogy a mai túránknak ez volt a legmagasabb pontja ,megettük a csúcscsokit és tovább bandukoltunk hol emelkedve,hol süllyedve,míg el nem értünk egy aszfaltutat .Ezen jobbra kanyarodva pár méter után balra rátértünk a az egykori Franciavágás-Városlőd keskeny nyomtávú vasút töltésére.
A régi vasút nyomvonala
Elérkeztünk a Kbarlang letéréshez,melynél elgondolkodtunk,hogy felmásszuk-e a Pénz-lik barlanghoz,de inkább lemondtunk róla.Mára elég volt a kalandokból.Majd legközelebb. 
   Pár méter után jobbra elhagytuk az aszfaltos utat,egy erdei részen,majd egy tisztáson átvágva rátértünk a Bakonybélbe vivő aszfaltra,melyet már nem hagytunk el a faluig. 
  A Pápa-várat délről megkerülve elértük a P, (KDP ) túra kereszteződését.
Dunántúli piros ellenőrző pontja
Ebből a pecsétből is nyomtunk a füzetbe,majd megkezdtük a hol enyhébb,hol meredekebb ereszkedést Bakonybél felé .Az aszfalt út végig csodás erdei környezetben,hol bükkösben,hol vegyes erdőben vezet. Néhol a tisztásokon el lehet látni a Kőris hegyig,vagy a Som-hegyig.
   A Mária Út kereszteződése után elértük a helyre állított  egykori Mészégetőt
Olvasás közben
A felújított mészégetőnél
,ahol nem is oly rég még égettek meszet. Felmásztunk a magaslesre(kilátó) ,ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk a lábainknál heverő faluról és környékéről.
Alattunk Bakonybél
   Innét a Gát-hegy oldalában értünk el a Bakony Hotel kerítését,melynek kapuján belépve végigjártuk a szálloda kertjét,
Bakony Hotel
majd lesétáltunk a Gerence-patak hídjához,hogy azon átkelve bélyegezhessünk a csodálatos környezetben fekvő Gerence Fogadó pecsételő helyen.
A célban
    Mai túránk itt ért véget,Németbányától másztunk 195 m-t és ereszkedtünk 258-at. Eközben megtettünk kb.8,3 km-t 1 óra 56 perc alatt.Az idővel  nagyon meg voltunk elégedve.
   
   Mivel idővel jól álltunk(lehetett volna a Pénz-lik) beültünk a Vadszőlőbe(ez is pecsételő hely) egy pofa,jól megérdemelt sörre és körbenéztünk a faluban.

    Bakonybél http://www.bakonybel.hu/ ,elsősorban a monostoráról
Bencés monostor kivülről...



és a csillagvizsgálójáról híres. Megnéztük a monostor épületét,szerencsénkre a templom
és belülről
is nyitva volt így belülről is láthattuk Megnéztük a füvész kertet is ,melyet a szerzetesek saját kezűleg tartanak rendben.
   Jelenleg két atya és három testvér lakik a monostorban,figyelemre méltó az életkoruk,legidősebbikjük is az 50-es évei közepén járhat.

    Ezután tisztelegtünk a bakonybéli hősök előtt
Néma főhajtás a Hősök előtt

és nem maradt más hátra mint visszamenni társainkért Városlődre.


   A mai etap egy közepesen nehéz inkább könnyű szakasz volt,igazi túrázáshoz való időben.Reggel kicsit párás nyirkos volt ,de később csodálatos napsütéses időben haladtunk célunk felé.Leszámítva a villanypásztoros kalandot és tévelygést jól sikerült,kellemesen elfáradtunk. Soha rosszabbat!

A nap többi felvétele:https://picasaweb.google.com/103760014976474328259/OKTVaroslodBakonybel?authkey=Gv1sRgCJCjq6zS4IWlEg


   Térkép és szintrajz a szakaszról:


Dátum: 2014-10-06
Hossz:21.4 km
Szintadatok: +392/-424